Browse By

Реклама

Guerlain – Shalimar (1925)

Guerlain---ShalimarДа поговорим за класиките на френската парфюмерия и по-специално за един парфюм, който вече над 95 години се продава успешно и се носи с удоволствие от хиляди жени по целия цвят – вечния, незабравим Шалимар.

Shalimar е вдъхновен от легендата за любовта между император Шах Джахан и любимата му жена Мумтаз Махал. Те живеят дълги години заедно, тя го придружава на военните му походи и умира през 1631 на 39 годишна възраст при раждането на 14-тото им дете. За да увековечи обожанието към съпругата си и своята скръб по нея, императорът построява легендарния мавзолей Тадж Махал. Градините на Шалимар били любимото място на императрицата. Шалимар на санскрит означава „дом на любовта“.

Shalimar-Fourreau-du-Soir-GuerlainВръхните нотки са горчиви цитруси, бергамот, лимон, мандаринов портокал и остър кедър, сърцевината е от роза, жасмин, ирис, пачули и ветивер, в основата са вложени тамян, сандалово дърво, опопонакс, муск, кожа, цивет и, разбира се, ванилия. В Shalimar за първи път е използван ванилин-етил, който придава по-силна автентична миризма на ванилия. Парфюмна легенда разказва, че Шалимар е получен случайно, като към Jicky е добавена синтетична ванилия, но истината е, че като всеки друг шедьовър, той е плод на тежък труд по пътя към хармонията.

Както повечето стари Герлени, Шалимар е силен, траен и разпознаваем. Не е удобен за носене всеки ден, но на специален повод ще ви погали с лимонено-пудрената си омая и ще ви обгърне в опушена мека ванилия, от която като глухи сенки изплуват и отново потъват останалите съставки. Може би от парфюмите на своето време той успява да звучи най-съвременно заради ванилията. Истински парфюм от висок клас, той е различен като усещане и нюанс в различните си концентрации. Чистия парфюм е неземен разкош – мек, по-цветен, с по-плавни фазни преходи и съвсем приглушен муск. Шалимар е изключителен върху жената, която си избере – мек като котешка лапка, успокояващ като майчина прегръдка, прелъстителен като гърлен шепот.

Shalimar ode MadagasarДизайна на флакона е дело на Раймон Герлен, братовчед на Жак Герлен. Идеята му е да напомня на фонтаните в градините на ориенталските дворци, а капачката е като сините ветрила от източните облекла. По случай различни поводи са пускани юбилейни издания с уникално красиви флакони, както и няколко по-леки версии, за тези, които желаят да се докоснат до класиката, но не могат да понесат оригинала.

Пирамида на Shalimar

Цитруси, Кедър, Мандаринов портокал, Бергамот, Лимон

Ирис, Пачули, Ветивер, Жасмин, Роза

Кожа, Муск, Сандалово дърво, Опопонакс, Цивет, Ванилия, Тамян

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: