Browse By

Реклама

Gres – Cabochard (1959)

Chouda и Cabochard са създадени след пътуването на Мадам Гре до Индия. Тя се връща очарована от тази духовна и екзотична страна и описва прекрасен парфюм на младия нос Гай Робер – много цветен, богат като тубероза, но все пак мек, в контрастен дуализъм със свежа, зелена нотка на воден зюмбюл. След няколко опита, Мадам Гре разпознава своят парфюм. Той е лек и цветен. Така се ражда Chouda. От нея обаче е произведено съвсем минимално количество, вероятно за самата Гре и производството му е спряно след едва 2 месеца.

На база впечетленията си, Мадам Гре решава да пусне още един парфюм с помощта на Бернар Шан. Той й напомня за дългите самотни разходки сутрин в Индия, острата свежест на въздуха, топлината на сандаловото дърво, докосването на цветно ухание и успокояващия дъх на морския бриз.

В онези години на мода са силните шипри (Tabac Blond (1919), Cuir de Russie (1924), Scandal (1933), Bandit (1944)) Това предопределя олфактивния тип на втория парфюм и така през 1959 година се ражда легендарния кожен шипър Cabochard. Мадам Гре не го харесва за себе си, но оценява по достойнство шедьовъра на Бернар Шан. Името Cabochard означава „твърдоглав, упорит”, каквато е и самата тя.

Cabochard е пуснат през 1959 и веднага набира невероятна популярност. През първата седмица са закупени 250 флакона, а всяка от следващите 10 години е с удвоени продажби спрямо предишната. Не така брутален като Бандит, с който често е оприличаван, Cabochard е по-лесен за носене и намира повече почитатели.

Както повечето стари парфюми, Cabochard също е реформулиран през годините. През 1984 по случай 25-тата му годишнина той е осъвременен за първи път. Добавени са повече цитруси и анималистичната нотка в първообраза е заглушена, изместена от по-зелено развитие, което прави съвременната версия по-скоро шипрово-зелен парфюм. През 1999 Cabochard е променен отново, което го отдалечава още повече от оригинала.

Самото ухание е строго и делово, дори леко надменно. В него няма никаква сладост, никакви осезаеми цветя, никаква фриволност. То е сухо и зелено, леко смолисто, изстудено от мимолетното докосване на цитрусите. Прекрасно изразена кожа, деликатен тютюн, опушен мъх, лек ретро полъх за изискана вечер или тъмен костюм.

Първата бутилка на Cabochard е съвсем простичка, тумбеста, с плюшена сива панделка на гърлото. Партида от 500 броя е закупена от дребния производител на стъклени изделия Guighard, след като била отказана от друг техен клиент. При реформулирането на Cabochard на 25-тата му годишнина, тя е заменена с емблематичния цилиндричен флакон с панделка от заскрежено стъкло.

Този красив парфюм е достъпен на съвсем разумна цена и ако не търсите последния моден писък, а истинската клас(ик)а – струва си да го пробвате!

Пирамида

Алдехиди, Цитруси, Цветни нотки, Подправки, Асафетида, Тарагон, Салвия, Галбанум

Жасмин, Роза, Гераниум, Орис, Иланг-иланг,

Кожа, Сандалово дърво, Пачули, Ветивер, Кастореум, Дъбов мъх, Тютюн

4 thoughts on “Gres – Cabochard (1959)”

 1. s savov says:

  Ползвах го. Моля, ако знаете как да си купя версията преди 1984 година да ми напишете на мейла. Не мога да го забравя. Той е нещо, което не се забравя. Нямам сравнение. Може би МНОГО секс с любим човек. Благодаря Ви!

 2. s savov says:

  Бъдете така добра, както сте ми симпатична и проверете колко струва версията на Ambre de Cabochard от 1959 год. Тумбеста бутилка с плюшена сива панделка. Голяма колкото изправена кибритена кутия. Благодаря и със здраве!

 3. Мишел says:

  Здравейте!

  Няма онлайн магазин, където на редовни и фиксирани цени да се продава vintage версията на Cabochard.

  Ако имате регистрация в ebay.com или ebay.co.uk можете да следите за периодично появяващи се оферти за забравени стари бройки.

  Например в момента vintage версията на Cabochard се намира в ebay.com на цени започващи от $32.50 за 60 мл. парфюмна вода, $124 за 120 мл. тоалетна вода или $200 за 36 мл. чист парфюм от версията от 70-те години (която също би трябвало да обхваща периода преди първото реформулиране)

  В ebay.co.uk се намира и миниатюра от по-старото шишенце с панделката, което предполагам, че търсите, като наддаването за него започва от 2 паунда.

  Не знам дали имате регистрация в ebay.com и системи за разплащания онлайн, но ще ви изпратя директно линковете на електронната поща.

 4. Евдокия says:

  Ползвала съм го в 70 те години в малко шишенце ,с черна плюшена панделка ,прекрасен аромат от магазините на Зл пясъци.Аромата същия ли е?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: