Browse By

Реклама

Сива амбра – дар от океана

Сива амбраСивата амбра (Ambra grisea, Ambre gris, ambergrease) е твърдо, восъчно вещество с убитосив или черен цвят, произвеждано от храносмилателната система на кашалота. Сивата амбра представлява секреция на червата, която според учените облекчава минаването на твърди предмети, погълнати по невнимание от кашалота.

Парчета сива амбра могат да бъдат открити на пясъка или плаващи в морето, с големина от няколко грама до 50 килограма. Докато е прясна, амбрата е тъмна на цвят, мека и с много силна неприятна миризма. Под влиянието на морската вода и атмосферата, постепенно изсветлява и добива сребристо-сив до жълтеникав оттенък, а миризмата се рафинира, става сладка, землиста, приятна и характерна.

Сива амбра може да бъде открита по бреговете на Бразилия, Мадагаскар, Африка, Малдивите, Китай, Япония, Индия, Австралия, Нова Зеландия и островите Молука. Повечето сива амбра, която се събира за производствени цели идва от Бахамските острови и остров Провиданс в Карибите.

Употребата на сивата амбра е абсолютно разнообразна. Древните египтяни са я горяли за благоухание, в днешно време в Египет с нея се ароматизира тютюна. Гърците са я добавяли към виното, в Азиатската кухня се ползва като подправка, турците са я носели като дар при поклонението си към Мека. През страшната чумна епидемия в Европа хората смятали, че ако носиш бучка сива амбра, то тя ще попречи да се разболееш. Причината за това вярване е, че миризмата на амбъра надделява над тази на мръсния въздух, който се е смятал за причина за болестта. През средните векове се ползва още като лекарство срещу главоболие, настинки, eпилепсия и дори се оформя и носи на бижута

В парфюмерията сивата амбра се ползва, подобно на мускуса, като фиксатор, за удължаване на трайността на парфюмите. Но тъй като естеството на субстанцията е такова, че не може да се разчита на постоянно снабдяване с достатъчни количества, индустрията е открила заместители, които се синтезират от растителни източници.

От 1972 година в САЩ вноса и продажбата на сива амбра са забранени, тъй като се считат за нарушение на декрета за защита на морските бозайници, но през 2001 това ограничение отпада, поради факта сивата амбра не се добива чрез нараняване на китовете, а се отделя от тях по естествен път. Но дори и след това, в американската парфюмерия ambre gris остава почти неизползвана съставка.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: