Browse By

Реклама

Енфлораж

Енфлораж

Енфлораж

Енфлоражът е най-старата от техниките за производство на парфюми. Използвана е за получаване на парфюмни масла от крехки цветя като жасмин, тубероза или портокалови цветчета. Днес тази техника е почти напълно изоставена, защото не е достатъчно ефективна в условията на масово производство.

Така наречения „студен енфлораж“ протича по следния начин: прясно набраните цветя се поставят разтворени надолу на единичен пласт върху стъклени пана, намазани със студена животинска мазнина. След като престоят 24 или 48 часа (72 часа за туберозата) цветовете внимателно се отстраняват. Процедурата се повтаря няколко пъти докато мазнината се насити с цветни масла и от нея се получи ароматна мазна помада, която се събира и отмива с алкохол. Резултатът е ароматна настойка.

Енфлораж може да се види във филма „Парфюм – историята на един убиец“, където младият Жан-Баптист живее в Гра и работи в парфюмните къщи. Същият метод той използва по-късно върху своите човешки жертви, за да запази техния аромат на младост и красота за направата на своя парфюм-шедьовър.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: