Browse By

Реклама

Тубероза – уханното нощно цвете

ТуберозаТуберозата (Polianthes tuberosa) е вечнозелено растение от семейството на агавето. Туберозата и розата нямат нищо общо, името й всъщност идва от нейния корен-грудка (tuberous). Polianthes значи “сиво цвете”. Туберозата е сродна на нарциса, произхожда от Мексико и заради миризмата си е използвана от индианците като съставка в шоколадовите им напитки. Ацтеките са я наричали Omixochitl, което значи “костено цвете”.

Туберозата достига до 120 см. на височина, листата й приличат на тревни и окапват всяка година, а върхът й е украсен с разкошни восъчнобели цветове. Цъфти от Август до Септември и цветовете се набират веднага, след като се отворят. Туберозата е нощно цвете.

Чистият екстракт се получава чрез енфлораж с мек восък. Восъка попива аромата, който на по-късен етап се дестилира с алкохол. В днешни дни енфлоражът се използва рядко, но за туберозата той е най-ефективен, тъй като тя принадлежи в групата цветя, които запазват аромата си след като са набрани. Енфлоражът обаче не е особено ефективен, затова в днешни дни се ползва екстракция.

Туберозата се отглежда в Индия, Египет и Франция, като най-големия износител е Индия. Има два вида тубероза – обикновена и двойна. В парфюмната индустрия е по-значима обикновената тубероза, тъй като тя има по-хубав аромат. Трябват около 3500 цвята, за да се направи един килограм чиста есенция. Есенцията е плътна оранжева течност, с интензивен, тежък, екзотичен и дори подправков аромат. Цветната нотка напомня на портокалов цвят, орлови нокти, жасмин, гераниум и стефанотис.

Туберозата се използва предимно в средните нотки на дамските парфюми. Това крехко цвете е символ на страст и удоволствие. Средни нотки на тубероза има в Organza – Givenchy, Fragile – JP Gautier.

Туберозата е важно цвете в индийската митология. Тя се използва в сватбени церемонии, гирлянди, украса и традиционни церемонии. Хинди името й е Rajnigandha (“Нощен аромат”), което често се бърка с Raat ki Rani,  “Кралицата на нощта”, което е свъщност друго растение, Cestrum nocturnum. В Бенгал също името му значи “нощен аромат”, в Южна Индия – “крал на ароматите”, в Индонезия – “уханно нощно цвете”, а в Сингапур – “там, където молеца си почива”. Туберозата се ползва и в Хавай за венци.

6 thoughts on “Тубероза – уханното нощно цвете”

 1. niki-tuberosa says:

  Ние си посяхме в градината и цветето издава прекрасен аромат аз много харесвам туберозата,но през есента трябва ли да изваждаме луковичката за да не измръзне цветето, моля пишете ми на тази енциклопедия като ваш коментар.Статията е добре нагласена само ако имаше и как да се отглежда цветето…

 2. Мишел says:

  Сигурно щеше да е интересно и да пишем как се отглежда, но тогава тематиката от парфюмна щеше да се измести към ботаническа 🙂

 3. Radost says:

  И все пак защо не отговорихте на въпроса на niki-tuberosa ? Мен също ме интересува вадят ли се луковиците или не? Ако знаете отговора, моля кажете..

 4. Мишел says:

  Наистина не зная, за съжаление. Парфюми имам много, но у дома отглеждам единствено една орхидея.

 5. vmarinska says:

  Най-прекрасната и плътна тубероза , която съм усещала , се намира във:

  Fracas – Robert Piguet

  и в :

  Tubereuse – L Artisan Parfumeur
  (като вторият не съм имала честта да разнося истински, познвам го само от пробичка)

  Усещала съм тубероза в Жадор и Фражил, но там тя е измита и постна.

 6. Мишел says:

  На мен Fracas ми дойде някак маслен, а също и Цветния воал, въобще където има тубероза, подхождам предпазливо.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: