Browse By

Реклама

Пачули

Пачулито (Pogostemon patchouli) е дългогодишно храстовидно растение с бяло-розови цветове от семейството на ментата, достигащо до 1 метър на височина. То се среща в тропическа Азия, Китай, Индия, Индонезия, о-в Мавриций, Карибите, Виетнам, Филипините и Южна Америка.

В парфюмната индустрия пачулито е много важна и често употребявана съставка. Маслото от пачули се произвежда от ароматните листа, които се събират няколко пъти годишно. Обработката включва изсушаване и дестилация, но качественото масло се получава от пресни листа, затова в близост до плантацията с пачули често се намира дестилационна. Всъщност, според някои източници още по-добро качество на маслото се получава от изсушени и леко ферментирали листа.

Миризмата на пачулито е дървесно-землиста, зелена, с нюанси на камфор и мъх, някои хора я определят и като “мухлива”. Тя е интензивна и тъмна, с много интересно развитие. Началото е от сладки тревисти нотки, богато тръпчиво сърце и смолисто-дървесен драйдаун. С времето маслото узрява и се променя – фина плодова нотка надделява над сухия подправков акорд, цялата композиция става по-деликатна и ефирна.

Европейците се запознават с миризмта на пачулито през 19 век, заедно с масовия износ на тъкани от Индия, които са ароматизирани с листа от пачули за прогонване на молците. Постепенно специфичният източен аромат се превръща в символ на разкош и богатство и става много модерен. Говори се, че ленените чаршафи на кралица Виктория са били също ароматизирвани с пачули. Модата на пачулито се връща в Европа и САЩ през годините на хипитата и свободната любов след 1960 година.

Тежката, доминираща миризма на пачулито е намерила своето място в парфюмерията. Пачулито служи като естествен фиксатор на ароматната композиция, затова се влага в базата на парфюмите, подсилва останалите нотки и придава неповторима чувственост на цялостното звучене. Повече от половината мъжки парфюми съдържат пачули. Пачулито е главна съставка в шипровите аромати като Aromatics Elixir Clinique и Miss Dior, но се среща и в ориенталските композиции, защото добре се съчетава с други масла.

В Япония и Малайзия пачулито се използва като антидот за отровни змийски ухапвания. Китайската медицина го прилага за лечение на главоболие, настинки, гадене и болки в стомаха. В западните дрогерии пачулито може да се закупи като алтернативна ароматерапия.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: