Browse By

Реклама

Олибанум

OlibanumОлибанумът е ароматна смола, която се извлича от 4 вида дървета от рода Boswellia1 от Източна Африка и Средния изток. Тяхна особеност е, че са изключително жилави и вирят в агресивна околна среда, понякога дори директно върху гол камък. Дърветата започват да произвеждат смола, когато са на възраст между 8 и 10 години. Извличането се прави по 2-3 пъти годишно, чрез нарези по кората и събиране на отделения засъхнал сок, който се нарича „сълзи”. За съжаление популацията на дърветата с времето намалява сериозно, тъй като само 16% от семената на нарязаните дървета са годни да порастат, докато процента годни семена на ненарязано дърво е 80%.

Името идва от арабски al-lubān, в груб превод «това, което се получава от издояване». Друга теория превежда името като „Ливанско масло”, тъй като Ливан е бил мястото, където олибанума се търгувал с европейците.

След добиване, смолата се сортира ръчно според качеството. Ароматът и качеството зависят от много фактори – вида дърво, времето на събиране, местния климат, почвите и др, като се смята, че последната реколта и тази на дърветата в най-суровата среда е най-добра. Индийския олибанум е жълтеникав, полу-прозрачен, с валчести, едри „сълзи” и покрит с белезникава пудра заради триенето. Африканския олибанум е по-дребен, с неравна форма и мътна, восъковидна консистенция с червеникави образувания.

Олибанума се търгува в арабския свят и Северна Африка вече над 5000 години. На стените на храма на царица Хетшепсут е изобразена търговия с торбички смола от Пунт още през 15 век преди Христа. Египтяните стривали овъглената смола, за да направят пудра, наречена „кол”, която се използвала като очна линия. Херодот също разказва за олибанума и отбелязва, че събирането на смолата е опасно, тъй като в дърветата живеят отровни змии и описва как арабите горят смола от стиракс, за да ги прогонят.

Олибанумът е бил използван от древните египтяни за религиозни и погребални ритуали. Горящия олибанум отблъсква комарите. По този начин много хора около Нил се пазят от малария. Чистата смола е напълно ядлива, може да се дъвче като дъвка и в Азия участва в направата на различни лекарства за добро храносмилане и красива кожа.

От незапомнени времена се смята, че олибанумът има духовни свойства. Ароматът на олибанум олицетворява живота, затова в Христоянство, Ислям и Юдеизъм, смесен с други масла, той се ползва за помазване на новородени и хора, които навлизат в нова фаза на духовния си живот.

Олибанума се използва във финната парфюмерия. Той придава екзотична смолиста и подправково-лимонова нотка, с лек боров подтон, която наподобява миртата и тамяна, но е по-деликатна.

Извлека от олибанум е обект на изследвания за качеството си да облекчава хронични възпалителни процеси, като болест на Крон, язвени колити, астма и ревматоиден артрит. Според изследване на Еврейския унивеситет в Йерусалим от 2008 година, горящия олибанум е психоактивен наркотик, който облекчава депресия и безпокойство.

Безопасност: Маслото от олибанум е безвредно, не дразни и не предизвиква алергични реакции.

1 Boswellia sacra (syn. B. carteri, B. thurifera), Boswellia frereana, Boswellia bhaw-dajiana (Burseraceae)

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: