Browse By

Реклама

Хелиотроп

ХелиотропХелиотроп е род популярни градински цветя, който включва между 250 и 300 вида. Името идва от “helios” – слънце и “tropein” – обръщам, защото хелиотропа обръща листа към слънцето. Старото английско име “turnsole” има същия произход.

Хелиотропа съдържа алкалоиди. Някои пеперуди го посещават, за да пият от сока му, който ги прави отровни за хищниците. Други събират ароматни субстанции от цветето, за да изготвят своеобразен парфюм, с който привличат партньори.

В парфюмерията се използва ароматното масло, извлечено от Heliotropium peruvianum. Видът е родом от Перу, пренесен е в Европа в средата на 18 век. Сушени листа от хелиотроп се слагат потпурите, а някои видове хелиотроп са ползвани още в най-древни времена в египетските парфюми. В днешно време миризмата на хелиотропа се възпроизвежда в парфюмерията чрез хелиотропин.

Хелиотропина (пиперонал, C8H6O3) е вид ароматен алдехид, който се използва в парфюмерията за заместител на естественото масло от хелиотроп. На вид представлява прозрачни кристали, които се топят при 35-37 градуса.  Получава се от оксидация на пиперонил алкохол, съдържа се в минимални количества и в натуралния ванилен екстракт.

Аромата на хелиотропина е сходен с този на ванилина – уютен, сладък, ванилен, бадемов, пудрен и леко плодов, най-вече черешов. Доказано е, че има развеселяващо и ободряващо действие и намалява безпокойството.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: