Browse By

Реклама

Бобова тонка – опияняващия дъх на Южна Америка

Бобовата тонка са семената на Dipterih Odorata, бобово растение от сем. Fabaceae. Бобовата тонка е често срещана съставка в благоуханията и се е използвала като ароматна добавка към тютюни за подобряване на качествата им. Отглежда се в Бразилия, Гвиана и Венецуела. Семената са черни и сбръчкани, а вътрешността е гладка и  кафява.

Бобовата тонка съдържа кумарин, който се използва в противосъсирващи лекарства, но може да е смъртоносен в по-големи дози. Употребата му е забранена в САЩ и Великобритания от Агенциите по храните и лекарствата.

Обработката на бобовата тонка става по следния начин: за да се освободи кумарина, зърната се накисват в алкохол от 12 до 24 часа, след което се изсушават. По време на процеса на сушене кристали от кумарин избиват на повърхността и те засилват ароматичните свойства на маслото от тонка при екстракцията му. Молекулите на кумарина се извличат от 1968 година и се обозначават с латинското име Dipterix Coumarou, тясно свързвано с мъжкия клас Fougère парфюми, в чиято основа стои кумарин.

Бобовата тонка мирише на кора на дърво и придава сладко-горчив аромат на парфюмите.

Бобовата тонка наподобава канела, бадеми, карамфил, а също така и ванилия, за чиито заместител често се употребява. Уханието й е пудрено, сладко, топло, вкусно и опияняващо, същевременно с това деликатно и ненатрапчиво. По тази причина се среща в най-разнородни, както леки, пролетни парфюми, така и в по-тежки и богати композиции. Заедно с амбра и сандал бобовата тонка е типична съставка стояща в основата на много ориенталски парфюми, докато с муск и ванилия се среща в цял куп плодово-цветни композиции, на които придава по-топъл и земен оттенък. Тонката се комбинира много добре с пачули, роза, сандалово дърво и лавандула.

Ароматерапевтите смятат, че бобовата тонка действа успокояващо и балансиращо на настроението.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: