Browse By

Реклама

Кумкуат

КумкуатКумкуатът е дребен цитрусов плод, който расте на трънливи, вечно зелени дръвчета с височина между 2 и 4 м. Преведено от китайски името му буквално означава «златен портокал». Култивиран е в Китай и Япония през Средните векове, пренесен е в Европа през 1846 от Робърт Фортюн, а в днешни дни се отглежда в Китай, Близкия изток, по-топлите американски щати като Калифорния и Флорида, Япония, о-в Сицилия и о-в Корфу. На о-в Корфу дори е приет за вид национален плод, въпреки че до Първата световна война там той е непозната култура.

Плодовете на кумкуата варират на размери от финап до дребен портокал, а цветът и формата зависят от конкретния вид – от бледо жълто до ярко оранжево, от сплескана овална до почти сферична форма. Te са изключително вкусни и сочни, имат сладка външна част и възкиселичка сърцевина, като изключение прави само Меива кумкуат, който е сладък и отвътре. Кумкуата е богат на вит. А, С, фибри, съдържа калций и желязо. Също така е много диетичен – 8 плода съдържат около 100 калории.

От кумкуат се правят сушени, захаросани, желирани плодове, сладка, ликьори, ракия и всякакви други изделия, дори плодчета кумкуат може да се сложат вместо маслинка в мартинито или като добавка към салати.

Дървото може да се отглежда и в голяма саксия, издържа и на големи студове, но веднъж влязло в зимна летаргия, трудно излиза от нея. Повечето видове кумкуат изискват много висока температура, за да могат да се развиват и зреят нормално. Заради своите красиви, лъскави листа и кичести цветове през лятото, те се отглеждат не само за храна, но и за украса.

Ароматните масла, които се ползват в парфюмерията, се извличат от кората на кумкуата чрез метода на студеното пресоване. Миризмата на маслото от кумкуа е ярка и вкусна, с подправков и дървесен нюанс.

4 thoughts on “Кумкуат”

 1. Мирослав says:

  Имам желание да отглеждам в дома си Кумкуат. Откъде мога да се снабдя с него и на каква цена?

  1. Geri says:

   ИМА ГИ В ЦВЕТАРСКИТЕ МАГАЗИНИ ОКОЛО 80ЛВ. СТРУВАТ

 2. Мишел says:

  Проверете в Интернет и на живо при фирмите за озеленяване. Нашият сайт разглежда кумкуата повече като парфюмна съставка. Едно бързо търсене в Google вади информация за цена от 90 лв. за високо 60 см. дръвче.

 3. Pingback: Сидари, Палеокастрица, Канони | traveltoyou
 4. Trackback: Сидари, Палеокастрица, Канони | traveltoyou

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: