Browse By

Реклама

Една парфюмна легенда – Жермен Селие

Жермен СелиеЖермен Селие е френски майстор-парфюмер, творила активно в следвоенните години, около средата на 20-ти век. В епоха, когато изкуството на парфюмерията е доминирано от мъже, тя прокарва дръзките си разбирания, въвежда нови комбинации от съставки и оставя след себе си няколко известни класически парфюма.

Жермен Селие е родена на 26.01.1909 година във Бордо, Франция. Тя се премества в Париж да учи химия през 1930 година. След дипломирането си е ангажирана от Roure Bertrand Dupont. По това време големите парфюмни къщи като Coty, Guerlain и Caron имат собствени парфюмери, докато компании като Givaudan и Roure Bertrand Dupont работят единствено в насоката на производство на парфюмни съставки и разработка на готови за използване комбинации, които да пестят труда при създаване на крайните формули. Луис Амик, собственик на Roure, обаче тласка индустрията в нова насока – парфюмните компании да създават готови формули, които модните къщи да представят и маркетират под собственото си име. И инструментът на тази промяна е Селие. След като първите стъпки в парфюмното поприще са донесли успех на Chanel, Patou и Lelong, други също желаят да се възползват. Жермен Селие започва да прави парфюми за Robert Piguet, Pierre Balmain, Nina Ricci, Balenciaga, Hermés и Elizabeth Arden.

Germaine CellierГовори се, че между откровената, свободомислеща Селие и Жан Карл, главен парфюмер и основател на училището по парфюмерия1 на Roure възникват остри противоречия и напрежение. Те се олицетворение на два тотално различни подхода към творчеството. Той е методичен традиционалист и създава таблиците с класификация на парфюмните материали, а тя не желае да се съобразява с правилата и живее в твочески хаос. За да реши проблема, Луис Амик създава за Салие собствена парфюмна лаборатория в Париж, където тя да може необразпокоявана да твори и да се среща с клиенти, далеч от Жан Карл.

Селие е класическа красавица – слаба, руса, висока, с големи сини очи и покоряващо очарование. Позира за Андре Дерейн, поддържа приятелства с известни французи от времето си – писателя Жан Кокто, актьора Франсоа Перие и Пиер Брисон, редактор на Le Figaro. Тя разбира от мода и се облича с вкус – костюми от Белмен, шапки от Rose Valois, отглежда три дакелчета и държи портиер, който да носи чантите й на две стъпки след нея. Известна е със щедростта си към страдащите и приятелите си, а също и с острия си хумор, постоянно димящата цигара, грубия си език и хомосексуалните си влечения. Говори се, че тя е толкова вманиачена да улови в парфюмите си истинската женственост, че съблича и души дрехите на моделите, докато те слизат от модния подиум.

Bandit

Жермен Селие е новатор и пионер. Тя не се страхува да използва агресивни химикали, като 1% изобутил-квинолин за кожената нотка в първия по рода си кожен шипър Bandit – Robert Piquet или 8% галбанум, за острата зеленина в първия съвременен зелен парфюм, Vent Vert. През 1948 от нейните ръце излиза и Fracas, маслената тубероза, архетипа на всички туберозни парфюми2. Нейна също е Jolie Madame, виолеткова заигравка с главната тема на Bandit в приглушен вариант. Един от полу-легендарните й парфюми е „Elysées 63.84“ за Balmain, наречен по адреса на модната къща, както и одеколон с аромат на гераниум, който Пиер Белмен яростно пази за лична употреба.

Жермен Селие умира през 1976 година. Какво оставя след себе си? Една променена парфюмна индустрия, поела по нов път, смели парфюмни композиции и до днес коментирани, обожавани, мразени, имитирани. Духът на една силна и смела жена, посветена на изкуството, живее всеки път, когато нейн парфюм изпусне ароматната си въздишка.

Парфюми на Жермен Селие

1 Училището по парфюмерия на Roure наскоро отново беше отворено от швейцарската компания Guivadan, която поглъща Roure.

2През 1999, Fashion Fragrances & Cosmetics, собственик на парфюми Piguet, пуска на пазара реформулирани версии на Fracas and Bandit.

За подробна биография на Жермен Селие, посетете Society of French Perfumers или вижте книгата на Guy Robert – Les Sens du Parfum.

Други препоръчани четива:
Jeannine Mongin, Societe Francaises des Parfumers
Roja Dove, The Essence of Perfume

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: