Browse By

Реклама

Лаура Биаджоти – кралицата на кашмира

laura-biagiotti-logoЛаура Биаджоти е италианска модна дизайнерка, родена през 1943 година в Рим. Тя изучава литература и подготвя да стане археолог, но тази нейна мечта никога не се осъществява. Вместо това, тя започва да помага на майка си – Делия Биаджоти, която е шивач и дизайнер на облекло. Нейно дело са униформите на Ал Италия от 1964 година. Лаура е с нея от 1962 до 1965 година, като в същото време работи и с други дизайнери – Schuberth, Barocco, Cappucci, Heinz Riva, Licitro. Модата й допада, но тя се стреми да заработи самостоятелно. С подкрепата на Анджело Тарлаци, създава линия дамско ежедневно облекло. Веднъж пробила на пазара, Лаура има невероятен успех. Съумява да закупи MacPherson – компания, занимаваща се изключително с кашмир, и започва да произвежда нов тип облекла от вълната. Това й печели прозвището “Кралицата на кашмира“ в модния свят.

laura-biagiotti-stil

Стилът Лаура Биаджоти е консервативен, елегантен, с особено отношение към детайла, в много отношения близък до почерка на друга италианска модна икона – Джорджо Армани, който също вярва в едва загатнатият шик. Облеклата не само подчертават фигурата и женската индивидуалност, но също са и удобни. Нейна запазена марка стават перфектният шев, широките удобни рокли, финото плисе. Тя е един от първите модисти, които представят идеята за носене на една и съща дреха от сутрин до вечер, съчетана по различен начин. В първата си колекция използва едно и също бяло яке в три различни ансамбъла, което ражда концепцията за гардеробът на Биаджоти – практичен и удобен.

Известната дизайнерка казва “ Елегантността, вкусът и съзиданието принадлежат на италианския характер и традиции от векове, и аз споделям тази привилегия с всички останали дизайнери от моята страна.“

През Април 1988 година Лаура Биаджоти става първият италиански дизайнер, представил колекция в Пекин. Нейно модно шоу, комбинирано с елементи на сценични изкуства като балет и опера, се показва в Кремъл през 1995 по покана на руското правителство и има зашеметяващ успех, след който тя отваря бутик в Москва.

Лаура Биаджоти получава наградата Марко Поло (1993) от китайското правителство за популяризиране на модата в Китай, „Рицар на труда” от президента на Италия (1995), Жена на годината – Ню Йорк (1995), както и наградата Леонардо, а италианските пощенски служби издават и марка на стойност 41 евроцента с нейното име през 2002 година.

Лаура Биаджоти има дъщеря, Лавиния Биаджоти, която вече е истинска легенда и символ на италианската мода. Тя управлява семейната империя с вещина и опитност, неприсъщи за толкова млада жена и експертите предричат още много успехи за модната къща.

biagiotti

Лаура Биаджоти е прочута като една от най-страстните колекционери на съвременно изкуство.

Освен модните облекла, Лаура Биаджоти предлага на своите почитатели и различни ухания. Те носят солиден дял от приходите на компанията, но са и много харесвани от парфюмните ценители. Първият парфюм на модна къща Биаджоти е Fiori bianchi“ (1982), последван от „Night“ (1985), Roma (1988), Venezia (1992), Laura (1994), Roma Uomo (1994), Sotto Voce (1996), Emotion (2001), Aqua di Roma (за мъже и за жени от 2004). Нови в колекцията са Due Donna & Due Uomo (2006), Laura Biagiotti Donna (2008), Laura Rose (2009).

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: