Browse By

Реклама

Pierre Balmain – Vent Vert (1991)

Vent Vert е цветно-зелено ухание за жени, пуснато на пазара през 1947 и реформулирано през 1991 година. Името му означава “зелен вятър” и той напълно отговаря на него. Парфюмът символизира вълната на свобода в следвоенните години. Умишлено контрастен с модерните по времето му романтични, цветни и нежни композиции, в него щедро е използван галбанум, растителна смола с остра зелена миризма. Връхните нотки са лайм, портокалов цвят, галбанум, праскова, босилек, лимон, асафетида. Сърцевината е чиста и цветна, от виолетка, фрезия, жасмин, зюмбюл, иланг-иланг, момина сълза и роза с влажен дървесен завършек от ирис, сандалово дърво, амбър, муск, дъбов мъх, ветивер, стиракс, градински чай.

Парфюмът се споменава в романа на Иън Флеминг за Джеймс Бонд “За Русия с любов”. Но не просто парфюм е той, а по-скоро преживяване в бутилка, като топъл пролетен ден, цъфнали цветя сред млада трева, горчиво-зелен, свеж като бриз, красив, дързък, енергичен, безвременен, безгрижен.

Бутилката е стъклен куб с капачка като зелен повей и кокетна зелена панделка на гърлото. Парфюмер на оригиналната формула е Жермен Селие, а изданието от 1991 год. е дело на Калис Бекер. Тя опростява формулата значително, като се стреми да запази само нейната есенция. През 1999 год. парфюмът е реформулиран за последен път от Натали Фейшауър, с което е убита и последната останала връзка с шедьовъра на Селие. На съвременния Vent Vert Лука Турин дава най-слаба оценка, сравнявайки първата версия с богата вечеря от 3 блюда, а него с „полуфабрикат от менюто в самолета“.

Пирамида на Vent Vert

Лайм, Портокалов цвят, Галбанум, Праскова, Босилек, Лимон, Асафетида

Виолетка, Фрезия, Жасмин, Зюмбюл, Иланг-иланг, Момина сълза, Роза

Ирис, Сандалово дърво, Амбър, Муск, Дъбов мъх, Ветивер, Стиракс, Градински чай

3 thoughts on “Pierre Balmain – Vent Vert (1991)”

 1. Дария Пешева says:

  този парфюм VERT VENT на PIERRE BALMAIN е страхотен,но за съжаление версията от 1947 год. не е в производство,а аз познавам именно нея.Тази новата от 1991 не я познавам,но четох,че не е като оригиналната.А впрочем дали може да се намери някъде старата версия.Аз преди години по социалистическо време си го бях купила от ВАЛЕНИТИНАТА
  във Варна,но сега не съм го срещала. А да ми кажете от къде мога да си го купя?

 2. Мишел says:

  В момента по нормалните магазини се продават съвсем нови парфюми. Просто не е рентабилно да предлагаш класики, които масовия вкус ще отхвърли.

  Vent Vert може да се намери онлайн, но предимно новата версия.

  В ebay.com обаче се намират единични бройки от оригиналната формула на цена около $40 за 30 мл. Те вече имат по-скоро колекционерска стойност.

  За съжаление много красиви парфюми постепенно изчезват, а сред новите неща рядко има нещо истински вълнуващо.

 3. дария пешева says:

  Да,за съжаление е така.Много хубави аромати изчезнаха.Спомням си имаше едно синьо цвете“FLEUR BLEUE“(дано съм го написала вярно).Та това синьо цвете все ми е в главата.Не беше спрей,а от ония с капачка дето си слагаш парфюма с пръстче или с памучно тампонче и ухае след тебе, следа оставя,в стъклено плоско млечнобяло шише със син надпис.За съжаление не си спомням дизайнера.От тогава много парфюми съм сменила,но този типично френски аромат не мога да забравя.Може би CHLOE’ FOR WOMEN e лек спомен за това ухание,което толкова години търся.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: