Browse By

Реклама

Ветивер

ВетиверВетиверът (Chrysopogon zizanioides, vetyver) е друга често срещана парфюмна съставка. Той представлява целогодишно растение, висока трева с дълги, тънки, твърди листа и пурпурно-кафеви цветове, която се отглежда в Индия, Индонезия, Хаити, Китай, Япония, Бразилия и островите Реюниън. В Индия е известен като кус, кус-кус трева и др. Повечето треви правят хоризонтална коренова мрежа, но ветиверът пуска дълбоко корени, до 4 метра дълбочина, което го прави пригоден за контрол на ерозията и укрепване на брегове и оризови тераси. Миризмата на ветивер е богата и интензивна, съставена от тревисти, дървесни, землисти, балсамови, амброви и сладки нотки.

Маслото от ветивер се добива от неговите корени, между 18-ия и 24-ия им месец. Те се измиват, изсушават, нарязват, накисват се във вода и минават през парна дестилация. Полученото масло е кехлибарено, кафяво или тъмно златисто на цвят, с консистенцията на сироп. Оставя се да отлежи няколко месеца, за да изчезнат някои нежелани нотки, получени вследствие от дестилацията. Годишното производство според някои източници възлиза на около 250 тона. Най-големи консуматори са САЩ, Европа, Индия и Япония. Интересното е, че основния му аромат може да варира в зависимост от региона, в който е отгледана суровината. Ветивера от Хаити и островите Реюниън е по-сладък и цветен и се счита за по-качествен, докато този от остров Ява притежава опушена нотка. Едно от най-добрите масла от ветивер се получава от диворастящия в „кус“ в северна Индия. То обаче е много по-скъпо от другото, а и трудно се намира извън Индия, тъй като там е изключително популярно поради терапевтичните си свойства. Ветиверът се ползва в азиатската народна медицина като успокоително, против главоболие и стрес. В ароматерапията намира приложения чрез бани и масажи за лечение на безсъние, депресии, повишаване на общата емоционална стабилност, регулация на телесните функции и др.

Естественият аромат на масло от ветивер e силен и лесно разпознаваем в парфюмните композиции. Той разстила дървесен, землист, зелен, подправков нюанс, който перфектно хармонира с пачули, сандалово дърво, виолетка, зелени и пикантни нотки.

Ветиверът вдъхновява парфюмерите и често се явява на централно място в парфюмни композиции. Благодарение на това можем да усетим в по-чист вид аромата и да го разпознаваме по-лесно. Като цяло, ветивера се асоциира повече с мъжки парфюми.

В Eau de Vetiver на Givenchy от 1959, създаден като личен парфюм на Хуберт Живанши, ветиверът е мек, деликатен, зелен, спокоен, кадифен. По-късно производството му спира, но през 2007 е пуснат отново в лимитираната колекция Les Parfums Mythiques, което очарова феновете му.

Жак-Пол Герлен пуска прочутия си Vetiver през 1961, веднага след дамския му вариант Vetiver pour elle (който по-късно е ревизиран за колекцията Les Parisiennes). Мъжкия вариант обаче става много по-популярен и остава една от вечните мъжки класики. Той е много свеж, зелен, елегантен, с лека цитрусова нотка в началото, дървесен и леко подправков. Целият дух на композицията е омиротворяващ, особено в сравнение със съвременните, динамични аромати, но е парфюм с характер, разпознаваем. Веднъж усетен, винаги го търсиш, каквато е силата на изкусния съблазнител. Мъжкия Vetiver има няколко лимитирани издания, включително модерния и агресивен Vetiver Extreme, в който зелените нотки са заменени с подправки.

L’Occitane има серия за мъже, която включва друг Eau de Vetiver. Ветиверът е в свежа композиция с пикантно индийско орехче и ароматична лавандула.

Един от най-зебележителните ветиверни аромати със 25% съдържание на ветивер е Vetiver Extraordinare от колекцията на Frederic Malle. Създателят Доминик Ропион подчертава подправковия и дървесен дух на ветивера. Парфюмът се слива с кожата, без резки преходи, той е мъжествен, изкусителен с изобилието си от топлина, дървесни и подправкови нотки.

Всъщност ветиверът се завръща в модерната парфюмерия. В хармоничен микс от виолетки и кедър, откриваме го в хитовия He wood на дизайнерите близнаци Дан и Дийн Катен от DSQUARED2, пуснат на пазара съвсем наскоро. Парфюмът е свеж, дървесно-зелен, много лек и комфортен.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: