Browse By

Реклама

Пауловния

Пауловнията e широколистно декоративно растение от род Пауловния, което произхожда от Китай, Лаос и Виетнам, но се среща още в Япония, Корея и югоизточните райони на САЩ. Расте на всякакви почви, дори бедни, но има нужда от много светлина.

Пауловнията представлява високо до 8-10 м. екзотично дърво, с много едри листа, разположени в симетрични двойки на стеблото и изправени класове от бледоморав цвят. Плодът е суха капсула, пълна с дребни семенца.

В Япония Paulownia tomentosa е известна като „кири” или „дърво на принцесата” и е символ на кабинета на Министър председателя на Япония. Според традицията се засажда дърво пауловния при раждането на момиченце в семейството, а след години, когато момичето е готово да се омъжи, от пауловнията се прави сватбена ракла.

От средата на 18 век от Китай в САЩ се е внасял фин порцелан. За уплътнител против чупене, се използвали сухите плодове от пауловнията. Така тя се пренася в Щатите и постепенно завоюва своето място сред местната флора.

Дърветата от рода Пауловния са бързорастящи и се отглеждат за производство на твърда дървесина. Някои от тях са годни да дадат материал след едва 5 години. След отсичане, дървото израства наново от запазената коренова система и затова пауловнията е известна още като „дървото на феникса”. Този изключителен вид се използва и за възстановяване на тежко замърсени почви.

Дървесината от пауловния в бледо оцветена, с права влакнеста структура, много устойчива на гниене и трудно запалима. Използва се за изработка на мебели и музикални инструменти.

Аромата на цъфналата пауловния съдържа хелиотропин, който го прави ванилен, пудрен и леко бадемов. В Таитянската ванилия, например, има много хелиотропин.

Анализа на аромата е извършен чрез метода на газова хроматография и спектометрия на масата (известен в парфюмерията като „GC mass spec“).

One thought on “Пауловния”

  1. Деянов says:

    Вида Paulownia tomentosa е изключително подходящ за изграждане на плантации за промишлен добив на дървесина. В България освен някои декоративни насаждения на по 10- 15 години има и вече и насаждения в тази насока. Дървото е подходящо и за изграждане на ветрозащитни пояси и като източник на ВЕИ.Доставя се като фиданки и като разсад.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: