Browse By

Реклама

Нероли

НеролиМаслото нероли е растително масло, сходно с това на бергамота и произвеждано от цветовете на горчивия портокал.

Дървото на горчивия портокал (Citrus aurantium) се отглежда масово в Индия, Африка и страните от Средиземноморието. Плодовете му са жълто-зелени и по-малки от тези на обикновения портокал. Суровите плодове не са ядливи, защото са твърди и горчиви, но се използват в медицината, готварството, парфюмната и козметичната индустрии. Цветът му се смята за символ на невинност, плодовитост, вечна любов и поради това често се ползва в сватбени церемонии. Цветовете се берат на ръка между късния Април и ранния Май. Маслото от нероли се получава чрез парна дестилация на свежите цветове, а така наречената чиста есенция, която се цени още по-високо и мирише интензивно точно като цвета, се получава чрез екстракция. Маслото се произвежда в Северна Африка, Франция, Италия и Северна Америка. Най-качественото нероли масло идва от Тунис.

Миризмата на нероли е ободряваща и разпознаваема, остра със сладки и цветни нотки. Тя е една от най-често използваните в парфюмерията. Близо 12% от съвременните парфюми имат в състава си нероли. Комбинира се добре с други цитрусови и цветни нотки.

Нероли може да бъде открит в множество парфюми, дамски и мъжки. Името му стои в лимитираното издание 2003 Neroli на Annick Goutal. Старата английска къща Yardley също има Orange Blossom в тематичната си моно колекция. Orange Blossom на доста по-новата къща Joe Malone е лек, със зелена свежест на млади клонки и приятни цитрусови нотки. Жан Пол Герлен пък включва в поредицата Aqua Allegoria парфюм, наречен Flora Nerolia, сладък, с интензивна горчивина на пети-грен във връхните нотки. Можете да откриете моноаромат нероли и при френската къща L`Occitane в техния Notre Flore Neroli (2007). Creed пък представя цитрусовия си унисекс Neroli Sauvage през 1994. През 2007 в новата лимитирана Organza Fleur d`Oranger de Nabeul на Givenchy доминира нероли, което придава нов, интересен нюанс на традиционно жасминено-туберозната Organza. Мъжки парфюми с нероли са Fleur du Male by Jean Paul Gaultier и освеженото издание Fahrenheit 32 Dior.

Името нероли произлиза от името на малък град близо до Рим и неговата принцеса. В края на 16 век принцеса Ана-Мари Орсини, принцеса на Нерола, французойка по произход, започнала да ароматизира гардероба и ежедневните си принадлежности със същата прекрасна миризма, която се носела в околностите на града, когато портокалите цъфтят напролет. Тя била първата, която дестилирала портокалови цветове, за да получи етерично масло. Аромата бил така прекрасен и съблазнителен, че скоро станал много модерен, хората започнали да го наричат нероли в нейна чест и да го използват масово.

Горчивият портокал е богат на витамини и минерали. Като другите цитрусови плодове, съдържа много витамин С, помага за лечение на скорбут и за усвояването на желязо при анемия, при проблеми с бъбреците, за успокояване на нервите, срещу депресия, с почти магически ефект върху физическото и психическото състояние. В ароматерапията се счита, че маслото от нероли има успокояващ ефект върху нервната система, традиционно то се ползва не само за облекчение на безпокойство и напрежение, но и за подобряване на кръвооросяването. Употребата на нероли масло от деца и бременни жени е препоръчително да става с внимание към дозата.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: