Browse By

Реклама

Бергамот

bergamotБергамотът (Citrus bergamia) представлява ниско дръвче с тъмнозелени лъскави листа и бели цветове, получено чрез естествената кръстоска между вид сладък лимон (Citrus limetta) и тръпчив портокал (Citrus aurantium). В историческите източници за бергамот се споменава още през XIV век, а първата известна овощна градина с това растение е от 1750 година. Предполага се, че името на плода произлиза от град Бергамо, област Ломбардия, в Италия, където за първи път се продавало извлеченото масло.

Бергамотът е символ на Калабрия, на която се падат 60% от световното производство. В Италия съществува специална организация, която обединява производителите, защитава правата им, съхранява еко характеристиките на производствените райони и се грижи за качеството на произвеждания елексир. Тя се нарича “Консорциум Бергамот” (Consorzio del Bergamotto). Освен в Италия, бергамот се отглежда и в Бряг на Слоновата кост, Аржентина и Бразилия.

Бергамота цъфти през април, а плодовете му се събират от ноември до март. Те са кисели на вкус, сферични, гладки, с лимонено-жълта повърхност и големината на грейпфрут.

Маслото се извлича чрез студено пресоване. То може да се добива не само от кората, но също така и от месестата част на самия плод, от листата и дори от цвета на дървото. От 200 килограма плод се извлича около 1 килограм есенция. Тя представлява прозрачна, зеленикаво-жълта на цвят течност с горчив вкус и изключително приятен сладко-кисел свеж аромат, с пиперена нотка. Годишното производство възлиза на около 100 тона. Най-голям вносител е Франция. Маслото от бергамот намира широко приложение в парфюмната и козметичната индустрии, за лосиони, шампоани, парфюми, в медицината заради своите антисептични и антибактериални свойства, както и в сладкарството  – есенцията от бергамот се използва за овкусяване на ликьори, сладкиши и от нея се прави любимия на англичаните чай Earl Grey.

Всички парфюми със съдържание на цитрусови масла, изискват особено внимание при употреба в горещия сезон. Тази група съставки прави кожата много чувствителна към слънцето. Не е желателно пръскане с парфюми, съдържащи бергамот или други цитруси, преди излагане на слънце.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: