КумкуатКумкуатът е дребен цитрусов плод, който расте на трънливи, вечно зелени дръвчета с височина между 2 и 4 м. Преведено от китайски името му буквално означава «златен портокал». Култивиран е в Китай и Япония през Средните векове, пренесен е в Европа през 1846 от Робърт Фортюн, а в днешни дни се отглежда в Китай, Близкия изток, по-топлите американски щати като Калифорния и Флорида, Япония, о-в Сицилия и о-в Корфу. На о-в Корфу дори е приет за вид национален плод, въпреки че до Първата световна война там той е непозната култура.

Плодовете на кумкуата варират на размери от финап до дребен портокал, а цветът и формата зависят от конкретния вид – от бледо жълто до ярко оранжево, от сплескана овална до почти сферична форма. Te са изключително вкусни и сочни, имат сладка външна част и възкиселичка сърцевина, като изключение прави само Меива кумкуат, който е сладък и отвътре. Кумкуата е богат на вит. А, С, фибри, съдържа калций и желязо. Също така е много диетичен – 8 плода съдържат около 100 калории.

От кумкуат се правят сушени, захаросани, желирани плодове, сладка, ликьори, ракия и всякакви други изделия, дори плодчета кумкуат може да се сложат вместо маслинка в мартинито или като добавка към салати.

Дървото може да се отглежда и в голяма саксия, издържа и на големи студове, но веднъж влязло в зимна летаргия, трудно излиза от нея. Повечето видове кумкуат изискват много висока температура, за да могат да се развиват и зреят нормално. Заради своите красиви, лъскави листа и кичести цветове през лятото, те се отглеждат не само за храна, но и за украса.

Ароматните масла, които се ползват в парфюмерията, се извличат от кората на кумкуата чрез метода на студеното пресоване. Миризмата на маслото от кумкуа е ярка и вкусна, с подправков и дървесен нюанс.

4 thoughts on “Кумкуат

  1. Имам желание да отглеждам в дома си Кумкуат. Откъде мога да се снабдя с него и на каква цена?

  2. Проверете в Интернет и на живо при фирмите за озеленяване. Нашият сайт разглежда кумкуата повече като парфюмна съставка. Едно бързо търсене в Google вади информация за цена от 90 лв. за високо 60 см. дръвче.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: