Browse By

Реклама

Pierre Balmain

http://www.balmain.com

Пиер Александр Белмен (18.05.1914 – 29.06.1982) е френски моден дизайнер и основател на модна къща Белмен. Известен е със своите елегантни и изящни дизайни. Негово разбиране е, че „дизайна на дрехи е архитектура на движението”.

Белмен произлиза от семейство, където шиенето и дизайна са всеобщо занимание. Бащата му е собственик на склад за текстил, а майка му и сестрите му имат моден бутик. След като завършва Ecole des Beaux Arts, Пиер отива при модния дизайнер Едуард Молиньо, за който работи в периода 1934 – 1939. Присъединява се към Лусиен Лелонг след Втората световна война и отваря собствена модна къща през 1945 година.

В периода след Втората световна война Белмен е смятан за „крал на френската мода”. Той облича звезди като Ава Гарднър и Бриджет Бардо, София Лорен и Жосефин Бейкър, прави филмовите гардероби за Вивиан Лий и Мей Уест. Белмен е номиниран с награда Тони за най-добър костюмен дизайн, печели Drama Desk Award за изключителен костюмен дизайн за Happy New Year (1980).

След смъртта на Пиер Белмен през 1982 година, модна къща Белмен се оглавява от Ерик Мортенсен, който Вог сочи за дясна ръка на Белмен. Между 1993 – 2001 къщата се ръководи от Оскар Де Ла Рента. Днес модна къща Пиер Белмен се оглавява от Кристоф Декарнин, чието виждане е по-новаторско.

Освен модните си шедьоври, Белмен създава и известен брой парфюми. Elysées 64-83, кръстен на адреса на фирмата е първият му парфюм, а Vent Vert е първият му успешен парфюм, бестселър на късните 40-те и ранните 50-те години.

Автобиографията на Пиер Белмен от 1964 е озаглавена „Моите години и сезони”.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: