Browse By

Реклама

Parfums Gres

http://www.parfumsgres.com

Gres е френска модна къща, която съществува от 1934 до 1987. Parfums Gres е асоциираната към нея парфюмна къща, която все още действа и се базира в Швейцария.

Жермен Емили Кребс (1903-1993), известна като Аликс Бартон и по-късно като “Мадам Гре” е родена в Париж. Като дете мечтае да стане балерина или скулптор, да шие дрехи без напръстник и игли.

Първоначално Жермен се занимава с производство на шапки и през 1932 година отваря първия си магазин „Аликс Котюр”, на Rue du Faubourg Saint Honore в Париж. Следващата година заедно с най-добрата си приятелка Жулиет Бартон, тя отваря „Аликс Бартон” в тристаен апартамент на ул. Миросмеснил и през 1934 година прави дизайни под собствено име Аликс в цех на Faubourg St. Honore.

С образование на скулптор, тя прави котюр облекла за редица кралски личности и модни икони като Дукесата на Уиндзор, Марлене Дитрих, Грета Гарбо, Жаклин Кенеди. Нейна запазена марка е майсторската кройка с изящни драперии, които изглеждат като елемент на дизайна и създават специален ефект, без да развалят класическия, изтънчен стил на дрехата.

Нейните творения се показват на Международния панаир в Париж през 1939 година и печелят първа награда. През 1940 година къщата затваря заради войната.

След 1942 година тя започва да работи отново под името „Мадам Гре”. Името Гре е псевдоним и частичен анаграм на името на съпруга й – Сергей Черефков, руски художник, който малко след създаването на модната къща заминава за Френска полинезия и “забравя да се върне”.

По време на немската окупация на Франция, Мадам Гре, патриот до мозъка на костите си, шие дрехи в основните тонове на френското знаме – бяло, червено и синьо, ползва платове, купени на черно и отказва да се съобръзява с наложените ограничения. Налага се да избяга в Пиринеите и се завръща към Париж чак след края на войната.

През годините на творчеството си Мадам Гре държи почетно председателство на престижни модни камари и синдикати по висша мода и печели множество награди и отличия вкл. „Носител на златната игла” през 1976, „Най-елегантна жена в света” през 1980,  „Кавалер на почетния орден” през 1980 за разнасяне на славата на Франция. През тази година мадам Гре последна от хот котюр къщите въвежда линия конфекция, която до този момент презрително е наричала “проституция”.

Parfums Gres

Първият и най-известен парфюм на Gres е Cabochard, създаден от Бернар Шант през 1959 година. За него Мадам Гре отива чак до Индия, търсейки вдъхновение в ароматната магия на тази духовна страна.

Изданието на Вог от 1988 година я обявява за най-великия жив моден дизайнер. Бил Блас казва: «Не, модата не е изкуство. Тя е занаят – творчески или технически, понякога. Тя става изкуство само в ръцете на Мадам Гре или Беленсиага.»

През 1982, Мадам Гре е принудена да продаде парфюмния бизнес, нейното най-доходно начинание. Тя реинвестира парите в модната линия, но през 1984 година я продава на Бернард Тапие. Три години по-късно той продава бизнеса на Jacques Esterel group.

Компания Гре е изключена от Модната камара поради натрупани дългове. Ателиетата са разбити и изнесени, делото на един живот изчезва.

Мадам Гре умира през 1993 година в нейната къща в Южна Франция, разорена и забравена, а смъртта й е анонсирана в Le Monde чак година по-късно.

Защо Мадам Гре не е станала по-известна, макар да е била добра поне колкото Шанел или Ланвин? Може би защото в първата част на кариерата си тя работи под друго име и впоследствие трябва да започне да гради репутация от нулата. Може би защото въпреки невероятния си талант, тя взима катастрофални бизнес решенияия. Или просто защото тя самата е предпочитала уединението.

Но въпреки финансовата съдба на модна къща Гре, тя си остава едно легендарно начинание на смела и надарена жена и творец.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: