Browse By

Реклама

Jean Charles Brosseau – Ombre Bleue (1987, 2005)

Jean Charles Brosseau - Ombre BleueНа пръв поглед историята на Fleurs d`Ombre Ombre Bleue е доста объркваща. Източниците посочват две различни години на производство, доста отдалечени във времето – 1987 и 2005. От една страна идват отзиви за спрян от продажба рядък и красив парфюм, а от друга се оказва, че Ombre Bleue се намира в популярни онлайн магазини на приемливата цена от около 20 паунда за 100 мл.

Истината е съвсем простичка. Първоначалната версия на уханието, за която са предназначени всички суперлативи, се произвежда съвсем кратко през 1987 година. Тя е бледа на цвят, в четвъртито шишенце с арт-деко орнаменти. Ревю на Жан Моран за тази формула гласи:

„Ombre Bleue е богат и трептящ, аромат съставен от цветя, дървесина и амбра. Орлови нокти, праскова и слива привнасят свежест, докато розата и жасмина формират класическо цветно сърце. Амбрата, гладка и чувствена, се смесва с дървесината, сандалово дърво и ветивер. Резултата е категорично чувствен, завладяващ и жизнен.“

Всички онлайн магазини дават следното описание, което се отнася за винтидж версията: „освежаващ и красив, подходящ за ваканции, плажове и екзотични пътувания“. Една от причините уханието да носи такива асоциации е, че то твърде много напомня на миризма един популярен и харесван козметичен продукт – Bain de Soleil. След като Шанел връща на мода слънчевия загар през 1920, през 1925 година Antonine of Paris разработва Bain de Soleil Antoine de Paris, специално слънцезащитно масло за бърз тен. Отначало то се продава предимно в Европа, но през 1940 Ланвин го въвежда на американския пазар. Прекрасния резултат и екзотичната му миризма го правят любим на много хора. Но Ombre Bleue (1987) е спрян.

Следващата версия вече се продава в флакон като на Ombre Rose, oрнаментната осмоъгълна бутилка, която се е превърнала в запазена марка на дизайнера, а всъщност е идентично копие на флакона на винтидж Mury Le Narcisse Bleu. През замъгленото стъкло, гравирано с екзотични цветя, прозира парфюма, син като тиха лагуна.  А от шишенцето дъхти на ориенталски, а може би дори на алдехидно-цветен парфюм, като един тъкмо укротен Balahe на Leonard със своята слива, смоли и ванилия. Защото реформулирания Ombre Bleue е точно такъв – женствен, богат цветен букет, овкусен с тъмна слива, сладък пчелен восък и ванилия, но по-скоро като тих полъх есенна носталгия, отколкото горещи плажове и екзотика.

Пирамида на Fleurs d`Ombre Ombre Bleue

Карамфил, Портокалов цвят, Момина сълза

Пчелен восък, Мед, Лилия, Слива, Египетски жасмин, Мимоза, Роза, Тиар цвете

Муск, Амбра, Бензоин, Ванилия, Кедър

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: