Browse By

Реклама

LVMH закупи 51% от Bvlgari

bvlgariФренският мега-конгломерат за производство и дистрибуция на луксозни стоки LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton) направи сделка на стойност 3.7 млрд. евро, с която придоби контролния пакет на известната италианска марка Bulgari. Новината дойде по средата на оживената френска Седмица на модата.

Според споразумението LVMH ще предостави на семейство Булгари 16.5 млн. собствени акции, в замяна на което ще получи 51% от модната марка. Сделката предвижда световният дистрибутор да предложи на останалите акционери в Bulgari акции за 12.25 евро всяка. След промените семейство Булгари ще се превърнe във втория най-голям акционер в LVMH Group след Бернар Арнаул и ще притежава две места в борда на директорите. В комюникето си от Bulgari обявиха, че да предприели тази крачка „за да засилим, съгласно нейната история, ценности, майсторство и идентичност, развитието на марката Булгари“ и че в LVMH и неговия френски собственик са открили всички необходими качества, за да бъдат сигурни в светлото бъдеще на марката.

Bulgari е основана през 1884 год. от гръцкия емигрант Сотириус Булгари, базирана е в Рим и се занимава с бижутерия, часовници, дамски чанти, парфюми и аксесоари. Отслабена от големи инвестиции и слаби печалби, за фирмата отдавна се носеха слухове, че е удобна потенциална придобивка за агресивния LVMH.

Малко по-рано LVMH придоби 20.2% акции от емблематичната марка Hermes за луксозни дамски чанти, шалове и парфюмерия, но срещна враждебност и отпор от наследниците на основателя, които все още контролират 70% от компанията. Те създадоха контролиращ семеен холдинг, за да спрат домогванията на LVMH.

Други марки, собственост на LVMH са коняците Hennessy, шампанското Dom Pérignon, Fendi, Donna Karan, Kenzo, Givenchy, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Guerlain, верига Sephora и др. Фирмата оперира 2400 магазина в цял свят и печалбата й за 2010 година се изчислява на около 3 млрд. долара.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: