Browse By

Реклама

Предизвикателството да твориш – част III

Лекция от Бернард Шан, създател на Cabochard и Aromatics Elixir, изнесена на 11 Ноември 1982 пред Британската общност на парфюмерите

Предизвикателството да твориш – част I

Предизвикателството да твориш – част II

Нека сега обърнем поглед и към мъжката парфюмерия. Парфюмите за мъже не са толкова забележителни като тези за жени. Дотук, ние не сме проявили достатъчно дързост, укротявахме нашето въобръжение. Мъжете открай време се страхуват да опитат нещо твърде различно. Те приемат малки промени, малки стъпки в новото. Така че изучаването на влиянието върху мъжкия пазар е изучаване на това защо някои парфюми са успешни, въпреки че няма революционно нови неща. Ще спомена и няколкото изключения.

До началото на 60-те, мъжете носеха само парфюми, които ги караха да се чувстват сигурни. Old Spice използваше познати подправкови нотки и никой не може да те обвини, че си женствен. А мъжете харесват сладки парфюми за себе си.

Тогава дойде революцията. Aramis! И целият пазар на мъжки парфюми се промени завинаги. Имаше висока концентрация, силен, изтърнчен аромат с необичайни връхни нотки. Мъжете винаги са харесвали зелените нотки. Vent Vert, който споменах по-късно, също е бил широко употребяван от мъже. Това довече и до създаването на едно друго необичайно парфюмно произведение, Grey Flannel, доминиран от много силна нотка на виолетови листа. След него е Devin, със зеления ефект на борова гора.

Както казах по-рано, мъжете се чувстват добре, носейки и по-сладки парфюми, Брут и всичките му производни са примери за класически цветни фужери, които са много трайни, с приятна сладникаво-мускусна нотка. Pierre Cardin също е сладък, в традицията на Jicky. Lagerfeld е сладък, но и плодов, което е интересно отклонение. Pour un Homme, лавандулата вече не е модерна в САЩ, но колко е елегантен този парфюм! Copenhagen е свеж и сладък!

И сега да мръднем в друга посока. Paco. Това е един много успешен парфюм, оставил своя знак върху индустрията, с нова чиста нотка, съставена от съставки като Диметол, които миришат свежо. Vetivert by Guerlain, Arden със своите богати нотки на сандалово дърво, Paco, със забележителната си сърцевина и пачули и Z-14 Halston, където дървесината е комбинирана по нов начин с подправки.

Дървесните нотки са мъжествени по природа, като точна противоположност на цветята и мъжете се чувстват добре да ги носят.

Парюмите с муск се използват еднакво от мъже и от жени, всички харесват тази мека нотка, която не се променя във времето.

Не мисля, че можем да говорим за парфюмнто творчество, без да споменем и допълнителните ароматизирани продукти като сапуни, шампоани, спрейове за стая и други, където настъпи тиха революция.

Когато помиришем Camay или Lux по целия свят, можем да разпознаем изтънчените миризми, директно повлияни от света на висшата парфюмерия. Някои от същите промени могат да бъдат помирисани в шампоаните, ароматизаторите за стая и други функционални продукти. Доскоро, целта беше само чистота и свежест, а сега публиката търси и изискан аромат във всичките тези форми.

В моите разсъждения въху пазара на мъжки парфюми могат да се намерят парфюми с добро качество, но малко поклазват истинска креативност, като същевременно с това са истински търговски успех. Тогава защо ни е да сме креативни? Защо да залагаме на революцията, когато можем да се движим с еволюцията и да копираме успешните течения, като лесни и сигурни? Наистина мисля, че ние не можем да стоим безучастни. Ние трябва винаги да привнасяме нови вълнения на пазара, ако искаме да привличаме повече клиенти, които да купуват нашите парфюми. И ако ние не се справим с това предизвикателство, и ако ние не предизвикваме себе си всеки ден, ще изпаднем в стагнация, нашата индустрия ще страда и растежът й ще замре.

Предизвикателството не е само за нас, парфюмерите, то е и към химиците, които създават нови стставки. Ако погледнем в нашия модерен свят, например към успеха на компютърната индустрия, и се сравним с него? Какво сме постигнали? Какво са направили химиците за нас? Напоследък не много. Но ние можем да бъдем сигурни, че нови открития ще се правят отново и отново и нови методи ще открият нова ера пред химииците. Тогава химиците, работещи с парфюмера, ще открият нови химични формули и ще ни помогнат да създадем великите парфюми на утрешния ден.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: