Browse By

Реклама

Предизвикателството да твориш – част I

Лекция от Бернард Шан, създател на Cabochard и Aromatics Elixir, изнесена на 11 Ноември 1982 пред Британската общност на парфюмерите

Искам да благодаря на Общността, че ми даде тази възможност да споделя някои мисли на любимата ми тема … творчеството.

Мисля, че ние, парфюмерите, имаме истинска отговорност да помагаме на нашата индустрия да расте, като даваме на публиката аромати, които отправят нови послания, които се разпространяват добре и траят дълго. Знаете ли друга многомилионна индустрия, която така критично да зависи от шепа хора като нас за своя растеж и жизненост? Ние трябва да сме много горди от ролята, която играем, но също и да осъзнаваме великата отговорност да допринасяме непрекъснато с нови идеи, адаптирайки ги към нуждите и вкуса на нашите разнообразни клиенти.

Тъй като поверителността не ни позволява да разискваме последните си разработки за различни компании, аз бих искал да обсъдя тази вечер с вас някои от приносите, които са били направени в миналото, да погледнем към някои творения, които по моето скромно мнение са оставили своя отпечатък в историята на парфюмерията и са проявили своето влияние върху пазара. Като правя това, аз се надявам да провокирам у вас някои нови размисли, които може би ще доведат и до нови плодовити идеи. Ще си позволя да спомена някои ключови съставки в тези творения, но мисля, че в епохата на хроматографията всеки може да ги различи, така че не разкривам никакви тайни. Също вярвам, че хроматографската формула е само насока, един скелет, и никога не ви дава истинския аромат на това, което изследвате.

Какво имам предвид, когато говоря за нови творения в парфюмерията? Защо някои парфюми са истински творения, а други не са? Най-просто казано, истинските творения съдържат нови нотки, нови комбинации от нотки или вече познати нотки, употребени по един тотално нов начин.

Защо креативността е толкова важна? Докато публиката не разбира какво точно правим ние, тя все пак има вродено чувство за вкус, което й помага да отсее това, което е красиво. Нека не се лъжем, никой лош парфюм никога не е стигнал върха. Ако ние не донасяме на публиката редовно нови идеи, нейния интерес към парфюмерията ще угасне, дори без сама да може да обясни защо. Това, което правим ние е част от модния свят и ние трябва да сме в крак с неговите тенденции. В представянето на нов парфюм, кутията и бутилката трябва да допълват парфюма и заедно да постигат едно определено внушение на красота и новаторство.

Няма да говоря за всяка творба или всеки аромат. Само ще се опитам да спомена и обясня съставки, използвани по различен начин или за първи път, и причините за техния успех. Ще илюстрирам акцента върху новите нотки като се върна в историята и ви покажа някои от великите парфюми, които истински са допринесли с нещо ново в индустрията.

Парфюмерията е била много важна още от зората на цивилизацията, най-вече в древен Египет. Тъкмо се връщам от круз по река Нил и съм щастлив да ви съобщя, че ако Хауърд Картър е намерил гробницата на Тутанткамон, то аз намерих следи от първият парфюмерист. Ето го, нос от Долината на царете, работещ, с няколко малки шишенца през себе си. Това са фрески на 4000 години! В храма на Ед Фу има стая, покрита изцяло, от пода до тавана, със формули на древни парфюми. Ето и фермер, доволен от цената на жасминовия цвят, който прави приношение от жасмин на своя бог. В днешни дни, ние смятаме, че маркетинговите позиции на нашите аромати са нещо много сложно, но египтяните са можели да ни научат на някои неща. На задната страна на трона на Тутанткамон има нарисувана сцена, изобразяваща царицата, която нанася парфюм на своя цар. Доста сериозно постижение на една неизвестна парфюмна марка. И да прескочим към новото хилядолетие, където да погледнем важните приноси според техните парфюмни групи.

Следва: Предизвикателството да твориш – II част

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: