Browse By

Реклама

Поправка 43 на IFRA, забрана на парфюмни съставки

IFRA – International Fragrance Assosciation е създадена през 1973 год. в Женева, за да представлява парфюмните къщи и производителите на парфюмни съставки. Тя е органа на парфюмната индустрия за саморегулация. Асоциацията издава и налага спазването на препоръки, които контролират разработката и разпространението на парфюмите, както и сигурността на клиентите и околната среда. Нейните решения засягат парфюмния бизнес на световно ниво.

С бюлетините на IFRA се съобразяват най-вече производителите на формулите – Givaudan, Takasago и др, на които се възлага създаването на нови аромати от големите модни компании. Целта за тях е да се сведат до минимум оплакванията от клиенти и съдебните дела.

Проведени изследвания на учени и токсиколози установяват, че група от естествени съставки могат да предизвикат кожни алергии у някои хора. IFRA приема т.нар. Поправка 43, според която употребата на тези парфюмни съставки трябва да бъде ограничена до абсолютно нищожни концентрации. Сред тях са естествените цитрусови масла и натуралния екстракт от дъбов мъх, което означава, че всички парфюми, които използват тези съставки, трябва да бъдат променени.

Дъбовият мъх, обаче, стои в основата на цяла една категория парфюми – шиприте. Вече осакатени от една вълна реформулиране, предложението да се променят отново, в името на безсмислена наредба с препоръчителен характер предизвиква вълна от недоволство сред почитателите им. Още повече, възможно е точно естественият екстракт от дъбов мъх да дава онова неповторимо качество на шиприте да избират и „обичат“ носещия ги. Лука Тюрин мрачно прогнозира, че „Парфюмната индустрия, това сто годишно изкуство отдавна отмира. Но на 1.01.2010 тo официално ще е мъртво.“

Какъв точно е проблема, защо не може просто на кутията да се сложи предупреждение? Разочарованите фенове хвърлят вината върху алчната химична индустрия. Естественият екстракт е достъпен за всички, а синтетичната молекула на ухание подлежи на патент, следователно може да бъде източник на печалба.

От това следва, че големите компании ще печелят още повече, а малките парфюмни къщи, които работят в нишата на натуралните парфюми, ще фалират, понеже няма да имат възможност да спазят разпоредбата. Под въпрос са производителите на натурална козметика като L’Occitane и разбира се, районите, които разчитат на производството на натурални масла за прехраната си. В абсурдния списък влизат дори розовото и лавандуловото масло, което дори има успокояващо действие.

По всичко личи, че може да се забранят истинските шипрови парфюми, преди да забранят цигарите или Мак Доналдс.

В своя защита IFRA още веднъж напомня, че парфюмите са втория по честота алерген и че всичко се прави в името на сигурността. В списъка наистина влизат някои вещества, които са потенциално опасни, но по правилата на ЕС „всичко, което не е 100% сигурно се забранява“ брадвата пада над твърде много любими неща, вкл. някои смоли, които са сред моите любими съставки.

Добрата новина, ако може да се нарече така е, че повечето от парфюмите в списъка за реформулиране вече се базират на изцяло синтетични формули и едва ли има какво да се губи.

Каква утеха!

Още по темата:

Забранени етерични масла от IFRA и ЕС

Ограничени етерични масла от IFRA и ЕС

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: