Browse By

Реклама

Кастореум

КастореумКастореумът е ароматна масловидна секреция от жлезите на мъжките и женски бобри от Северноамериканския бобър (Castor canadensis) и Европейския бобър (Castor fiber), която те използват за маркиране на територията си. Миризмата му е остра, с лютива нотка като на креозит, или брезова смола. Разредена с алкохол, миризмата става по-мека, с мускусни и дори плодови отсенки.

В парфюмерията термина „кастореум” обозначава смолист екстракт от изсушена и разтворена в алкохол боброва секреция. По принцип преди употреба бобровите жлези трябва да отлежат две или повече години, за да изчезне суровата неприятна миризма.

В парфюмите кастореума дава животинска нотка, основно с цел добавяне на усещането за кожа в композицията, например на кожени шипри, ориенталски парфюми, в комбинация с амбър и дървесни нотки.

Парфюми с кастореум са Emeraude на Coty, Cuir de Russie на Chanel, Magie Noire на Lancôme и други „кожени” парфюми.

В Средновековието се е смятало, че кастореума може да лекува главоболие, хистерия, треска или епилепсия. В модерната медицина той не се използва, но все още жлезите на бобъра могат да струват повече от кожата му. Аромата на секрецията от бобър се споменава в различни източници като афродизиак, а общо 24 нейни съставки са изследвани за феромонна активност, основно феноли.

В малки количества кастореума се използва за ароматизиране на цигари.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: