Browse By

Реклама

Цивет

ЦиветЦиветът (Viverra Civettina) е дребно, подвижно, всеядно животинче с големина на котка, дълга опашка и заострена муцуна, което живее в горите на Африка и Азия. Има белезникава кожа на черни шарки и достига до тегло 5 кг.

Африканския цивет произвежда мускусен секрет, който също се нарича цивет. Мъжките и женските го произвеждат с цел маркиране на територията. Първоначално миризмата на този секрет от силна и отблъскваща, но след като се разреди и отлежи, става приятна и животинско-мускусна.

Секрета от цивет се използва в парфюмерията като ароматна съставка или фиксатор. В миналото циветите са се убивали и от тях се е премахвала жлезата. Днес добиването на естествен цивет става предимно в Етиопия, където животните се отглеждат в клетки и веднъж седмично от тях се събира секрет.

Тъй като експлоатацията на цивет заради мускуса му е обект на ожесточени критики от страна на защитниците на правата на животните, днес голяма част от използвания в парфюмерията цивет е синтетичен. Според Шанел, в производството на техни парфюми не е ползван естествен цивет от 1998 година.

Не съвсем парфюмно, но любопитно: Може би сте чували за екзотичното и скъпо кафе Копи Луак, caphe cut chon от Виетнам и Филипините? То се приготвя от кафеени зърна, които са били погълнати и частично смлени от Азиатския палмов цивет, а след това събрани от неговите изпражнения.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: